Jämför lån

Nedan lista hittar du låneaktörer där du jämför enkelt ditt lånebelopp hos runt 30 olika låneaktörer och får bara en kreditupplysning.

Låna 10 000 till 600 000kr Längd: 1 till 15 år >> Läs mer här!
Låna 5 000 till 600 000kr Längd: 1 till 12 år >> Läs mer här!
Låna 5 000 till 600 000kr Längd: 1 till 20 år >> Läs mer här!

Så jämför du lån

Det finns ett antal saker du kan kika lite närmare på när du jämför lån. Här är en kort checklista du kan använda när du jämför långivare och specifika låneerbjudanden.

Lånesummor

Lånesummorna ligger normalt i ett ganska väl avgränsat intervall för olika typer av lån. För ett snabblån ligger intervallet i regel på mellan 1000-10 000 kr. För privatlån är intervallet normalt 20 000-350 000 kr. För bolån, billån och andra lån mot säkerhet avgörs intervallet framför allt av säkerhetens värde.

Löptider

Normalt är det att mikrolån har kortare återbetalningstid. Återbetalningstiden för ett snabblån är till exempel oftast 30 dagar. När du blir godkänd som långivare får du helt enkelt en faktura som du ska betala inom 30 dagar. Ett privatlån kan löpa på mellan 1-10 år, med månadsvisa återbetalningar. Ett bolån gäller ofta i princip på obestämd tid. Dock måste du givetvis lägga om lånen med jämna mellanrum.

Kostnader för lån

Även kostnaderna för lån är intimt kopplade till lånesummans storlek. I regel gäller att ju mer du lånar, desto lägre blir räntan. För ett snabblån betalar du till exempel en procentuellt sett mycket hög kostnad för lånet. För ett bolån får du betydligt bättre villkor.

För lån för vilka du kan ställa en säkerhet (bolånet är ett typexempel) får du alltid lägre kostnader än för lån som löper utan någon reell säkerhet. För många typer av lån, framför allt privatlån, kan du dock anmäla en borgensman, som träder i ditt ställe i det fall du inte kan uppfylla din betalningsskyldighet. Denna typ av säkerhet gör att du normalt kan få mer fördelaktiga villkor.

Andra kostnader som kan tillkomma är uppläggningsavgifter och aviavgifter. På en mindre lånesumma kan avgifterna slå ganska kraftigt på de totala kostnaderna. På större lån blir avgifterna nästan försumbara. För att undvika aviavgifter är det en idé att lägga upp autogiro för betalningarna.