Vad är ett mikrolån och dess fördelar?

Det finns många olika sorters lån och krediter. När man tänker på ordet ”lån” i allmänhet är det lån till stora belopp som avses. Det kan till exempel handla om bolån eller företagslån. Men, det finns även en typ av lån som uppgår till mycket små belopp. Dessa lån, som normalt sett uppgår till mellan 1000–10 000 kr, kallas för mikrolån. Mikro är ju en synonym för ”litet”, vilket gör att benämningen mikrolån beskriver ganska bra vad det handlar om.

En annan sak som är karakteristisk för mikrolån är att löptiden, det vill säga tiden mellan det att man tar lånet och tidpunkten då lånet ska vara återbetalat i sin helhet, är mycket kort. För de lägsta beloppen (mikrolån på upp till 3000 kr) är löptiden nästan alltid 30 dagar. För lite större belopp kan låneperioden sträcka sig upp till tre månader. Är låneperioden över en månad sker återbetalningen i form av delbetalningar.

Fördelar med mikrolån

Den stora fördelen med ett mikrolån är att man kan öka likviditeten i hushållet mycket snabbt och mycket enkelt. Från det att man ansöker om ett mikrolån via sms eller på datorn, tar det maximalt en bankdag att ta lån innan man kan disponera över pengarna. Hos de flesta långivare tar låneansökningsprocessen, inklusive överföringen, inte mer än någon timme, förutsatt att man skickar in sin ansökan under kontorstid. Om det bara är några dagar kvar på månaden, och en eller flera räkningar ligger obetalda, kan ett mikrolån göra att man slipper påminnelseavgifter och andra kostnader.

En annan fördel med mikrolån är att man som låntagare inte behöver ställa säkerhet för lånet. Generellt kan man säga att bara man har en fast inkomst och saknar betalningsanmärkningar, har man inga problem att bli godkänd som låntagare för ett mikrolån.

Här hittar du Mikrolån

Snabblån är en högkostnadskredit Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
 Låna 1 000 till 30 000kr  Längd: 1 till 12 månader >> Läs mer här!
 Låna 1 000 till 45 000kr  Längd: 1 till 46 månader >> Läs mer här!
 Låna 5 000 till 25 000kr   Längd: 1 till 5 år >> Läs mer här!